10 iulie 2018

[haz] Punctualitatea

(foto: Pete Linforth)

Ce mai e și treaba asta? Îți zic: Punctualitatea e felul în care ne manifestăm când vrem să dăm aparența că suntem stăpâni pe timp. Vezi?

Dacă nu crezi...

Doar observă aroganța celui ce subliniază că a ajuns la timp. Și umilința pe care o sugerează celui care, mă rog, nu și-a reglat ceasul exact după aceeași coordonată.

Dar timpul trece pentru amândoi. La fel de nestăpânit.
Ba chiar trece mai rău pentru cine are de așteptat.

Dacă chiar vrei să fii stăpân pe timp, ia-o și tu mai ușor. În loc de n-am timp, n-am timp, să ajungi la un moment dat să ai timp...

Să ai timp să asculți ce zice și altul. Să ai timp și pentru tine și să ai și de dat.

Acuma, clar, să fii mereu omul care întârzie e o formă de prostie. Sau neputință. Și omul poate fi prost în multe feluri. Asta nu o fi una extremă, doar enervantă pentru cel cu ceasul pe mână. De o vreme, încerc să descopăr dacă și care mai sunt exprimările acestei limitări. Pentru că intuiesc că e un simptom (la a simți e fără p), și sunt mai multe, habar n-am care. Dar când stai și aștepți pe cineva inevitabil ajungi să meditezi la asta. Mai reglează-te... în timp... să fii mai în timp cu timpul.

Dar asta era o paranteză. Și-am uitat unde am rămas.

Așa. Dacă ai ajuns la timp... și celălalt nu. Ce-ai rezolvat? Și dacă n-ai rezolvat... care e motivul de laudă? Vezi?

Nu fac două ceasuri bine reglate cât face un minut de liniște.

Mai bine mulțumește-i...

- Că stătui aici minute în șir, mulțumesc pentru ele, am avut timp să mai cuget la soarta omenirii... și la concluzia asta am ajuns... (vezi să nu zici aia cu prostia)... că... nu știu... parcă mai bună era lumea când bunica stătea seara pe bancă. Și aștepta să se oprească vreun trecător să schimbe două vorbe cu ea...

Iar celălalt, de mirat că a întâlnit omul potrivit, o să-și zică: ce bine, - dacă are - de la el o să mai fur și altă dată. Așa e când ai timp. O fi rău? N-o fi?

Și a ieșit semănătorul și a semănat timp, din loc în loc...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu