08 iulie 2018

[Estera] În al treilea an

Dacă în lumea ta nu poți pune la un loc mulțumitor hobby-urile, schimbă-ți lumea. Mai întâi schițeaz-o, ca pentru tine.

Apoi inspiră-te. Fură din toate celelalte lumi ce-ți pică bine să vezi la tine.


Alege paleta de culori, să te simți bine în ea. Să-ți inspire stări cărora le simți lipsa.
Dă-i o formă. Pune în ea obiecte, ființe, lumină, umbre.

Dacă ai pus bine începutul, dimineața viitoare o să te trezești în lumea ta, continuând să-i dai viață.


Detaliază suficient, dar lasă-i și privitorului partea lui de contribuție.

La început o să fii singur în lumea ta, iar când va fi suficient de plăcută, suficient de credibilă, vor veni mai întâi oaspeți. Apoi vecini. Oameni pe care i-ai virusat, pe care i-ai ademenit cu culori, cu stări, cu frumuseți, făcându-i să pună o pauză la lumea lor gri și monotonă sau prea colorată și agitată, făcându-i să găsească necesară o continuare a unui proiect pe care nu-l cere nimeni.

Sau poate că nu vor găsi nimic interesant. Dar după o vreme noua lume îți va fi atât de aproape, încât va fi ușor să trișezi: când dialogurile lor sunt despre lucruri-lucruri-lucruri, când dialogurile lor devin ușor de înțeles și fără să le asculți, te-ntorci în Persia antică și construiești personaje care să le semene, care să aibă același caracter dar alte straie. O să le furi idolii și lucrurile hidoase cu care s-au învățat și o să le găsești un loc potrivit acolo. Și dacă nu vor veni atrași de frumuseți, tot vor veni simțind că ceva le rimează cu propriile suflete.

Cucerește-i prin război. Cucerește-i prin pace. Cucerește-i prin umbre. Cucerește-i prin lumină. Cucerește-i prin tensiune. Cucerește-i prin liniște. Prin tristețe. Prin bucurie. Până când vor recunoaște că ai reușit. Până când vor lua cu ei suveniruri din lumea ta imaginară ca să fie siguri că n-a fost vis.

Siguri că n-a fost vis, când de la un capăt până la altul n-a fost nimic altceva. Iar când se vor trezi și o să-ntrebe cum se împlinește un vis, o să le spui simplu: pune alarma la 5:30 AM și umple timpul cu ce-ți place. Nu te scuza că alții dorm, ca să îți împlinești un vis trebuie mai întâi să te trezești. Și uneori nici n-ai nevoie de ajutor mai bun decât de somnul liniștit al celor din jur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu