13 aprilie 2018

[noroc] Vineri 13

(foto: Asif Akbar)

Mergi cu bicicleta, îți intră o muscă în ochi, dai într-o groapă și te dai peste cap. Acasă tu n-o să spui că ai neglijat să-ți iei ochelari, ci că ai avut ghinion. Iar acasă la ea, musca n-o să spună că a avut noroc să dea peste tine, ci că datorită puterilor ei a învins în bătălia cu omul. Și va primi medaliile, și va sta la soare toată vara. Și dacă vrei să stai și tu la soare, o să-ți dea toate clarificările posibile că ți-ai însușit locul pe care ea îl merita.

Că așa e mai nou:
- dacă ceva îți iese bine, nu zici că e noroc, ci că ești tu priceput
- dacă ceva nu îți iese, nu zici că ești nepriceput, ci că a fost un ne-noroc, o neșansă, ghinion

Iei notă maximă la un examen, dacă (tu) ai învățat, dacă (tu) te-ai străduit, (tu) te-ai pregătit.
Dar iei notă mică dacă: emoțiile (din cauza altora), căldura din sală (nu din cauza ta), profesorul nesuferit (altul), întrebările neclare (formulate de altcineva). E mai ușor să găsești un vinovat în afara ta, decât să te uiți în oglindă.

Cred că sunt o sumedenie de mici și mari întâmplări care pur și simplu se întâmplă. Desigur, pot fi implicate și ființe nevăzute, dar nu în mod obligatoriu. Altfel fiecare aruncare a unei monede în aer ar fi un gest de invocare a unor forțe cosmice și un act de provocare la război între bine și rău. Și moneda nu s-ar mai roti rotund, fiindcă binele e infinit, răul e doar un (nim)ic.

Da, există noroc, și e cinstit să recunoști. N-ai învățat perfect toate lecțiile, ți s-a nimerit un subiect pe care-l stăpâneai. Lasă muștele să se laude.

Există și nenorociri. Nu te autocompătimi. Dacă era ceva ce puteai să faci mai bine, ții cont data viitoare. În rest, s-a întâmplat...

Desigur, e înțelept să ții cont că în spatele a ce numim „noroc” sau „ghinion” poate exista o cauză. Dar vezi să nu le dai prea mult cu norocul și cu soarta, că până la urmă deciziile și responsabilitatea îți aparțin mai ales când n-ai vrea să fie așa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu