19 martie 2018

[vechi] Cum treci intersecția?

(foto: Dan Mulligan)

Viața ni se întâmplă zilnic. Vorbim despre „traseul vieții” lăsat în urmă de oameni care nu mai sunt. Ne imaginăm un drum care urcă și coboară șerpuind... și apoi se termină. L-am putea descrie printr-o linie, fără să luăm pixul de pe hârtie. Apoi notițe: aici - foarte bine, aici - se putea mai bine, iar aici - n-a mers.

Dar poate că viața nu e o linie. N-ar fi mai bine să o comparăm cu o hartă întreagă? Primim posibilități și în stânga și în dreapta, și în spate și în față, iar intersecțiile sunt peste tot. Întrebarea potrivită pare a fi: „Cum treci prin viață?”

N-ai ales de unde să pornești. Nici grădinița n-ai ales-o. Apoi vine învățământul obligatoriu. La un moment dat alegi un profil, iar mai târziu cu diplomele adunate… Babilon - confuzie peste care te vrei stăpân. Nimic nou sub soare, iată un tablou asemănător: „Căci împăratul Babilonului stă la răscruce, la capătul celor două drumuri, ca să dea cu bobii; el scutură săgeţile, întreabă terafimii, şi cercetează ficatul.” (Ezechiel 21:21)

Intersecția poate fi un loc cunoscut. De exemplu, a doua oară am reușit la examenul pentru permisul de conducere auto. În schimb, de patru ori am petrecut cu succes câte patru ore la concursul pentru obținere a unui post în învățământ, înainte să hotărăsc că merită să-ncerc și alte zone ale „hărții”.

Unele drumuri se termină la răscruce. Altele încep. De cele mai multe ori deciziile precedente nu te ajută. Nu de puține ori ai nevoie de ajutor. Cert e că intersecția e un loc de hotărâri. E loc în care poți să înveți o lecție, e o parte importantă din viață.

E loc în care ceri ajutor și loc de găsit Ajutorul, e loc în care vrei să cunoști mai mult și găsești Adevărul. Dacă la răscruce se-ntâmplă să găsești Crucea, ia-o și urmează Calea. Și cine știe dacă nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns aici?

(07.02.2016; articol scris pentru revista Ultima generație)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu