13 martie 2018

[început] Vrăjmășia bună

(foto: Asif Akbar)

A tresăltat inima șerpească așa cum numai o inimă de șarpe poate tresălta, atunci când prima fericire s-a transformat în deznădejde. Când lumina s-a întunecat și neprihănirea s-a stins în rușine.

Și s-au ascuns primii noștri părinți. Ca atunci când strici cel mai frumos lucru pe care puteai să-l strici și singurul dat în grijă.

Au strălucit ochii șerpești, cum numai niște ochi de șarpe pot străluci în lumina neagră atunci când tot veninul ce putea fi produs a înțepat fără milă. Alungând pentru mii de ani zâmbetul pur ce ar fi putut însoți fiecare om în treburile lui zilnice.

Și s-au ascuns părinții noștri. Primii. Ca atunci când strici cel mai ambițios proiect în care poți fi implicat. Și realizezi că tot Universul a fost martor.

Binele a murit, ca să devină frate cu cel rău. Lumina s-a stins, ca să devină soră cu întunericul. Curăția a devenit mizerie, ca să stea la un loc cu cele murdare. Și ar fi rămas așa...

De la cea mai perfidă aspirație a șarpelui: „voi fi ca Cel Preaînalt" (Isaia 14:14), până la cea mai mincinoasă afirmație „veți fi ca Dumnezeu” (Geneza 3:5) a fost un pas. Iar acum iată-i împreună, loiali unii altora sub același steag viclean, sperând în detronarea Regelui.

Și s-au ascuns părinții noștri. Căci jurământul alegerii i-a condamnat pe veci să poarte goliciunea șarpelui. Și ar fi rămas așa...

Dar Glasul a anunțat ruperea blestematei alianțe: „Vrăjmășie voi pune între tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei.” (Geneza 3:15)

Pentru că binele și răul nu curg din același izvor. Iar lumina nu poate fi soră cu întunericul. Curăția nu e de pus în același loc cu mizeria. Și bucuria învinge plânsul.

Cu cât hrănim vrăjmășia bună, cu atât ceva din primul zâmbet ne este redat.

Pentru că inima de om nu e făcută să fie grotă pentru șarpe, ci palat pentru Rege. Iar ochii ne sunt dați ca să reflecte lumina Chipului pe Care L-au văzut întâi. Și-apoi din nou. Și-apoi... în veci.

4 comentarii:

 1. Cred ca asta e preferatul meu de pana acum. :D Foarte fain l-ai scris!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. N-a fost niciun 13 mai norocos. :D Uite că am și primul comentariu pe blog!

   Mulțumesc. M-am inspirat, s-au potrivit, sper să se mai alinieze planetele și altă dată. Și tot mai des. :)

   Ștergere