18 martie 2018

[emoție] Civilizat

(foto: pipp)

De parcă ar număra firele de nisip... Cu cea mai mare finețe, pensula arheologului scoate la lumină comori din zilele când timpul era mai tânăr. Așa răsar așezăminte omenești de mult părăsite, spre a fi examinate, ca niște piese ale unui mare puzzle pe care îl vrem cât mai complet.

Cum știi dacă oamenii care au trăit cândva acolo au fost civilizați?

Ai zice că tăblițele cu scrieri. Fără să fie necesar să înțelegi ce au scris, faptul în sine - că știau să scrie și să citească e o dovadă. De ce n-ar fi? Și totuși...

Ai zice că oalele frumos decorate și alte obiecte de artă. Nu este arta un semn al civilizației? Ba da. Și totuși...

Ai zice că uneltele ingenios gândite. Și munca rezultată cu ajutorul lor. Da. Și totuși...

Când arheologul descoperă un femur care prezintă semnele unui accident și ale unei vindecări e cu totul altceva. Un om care își rupe cel mai lung os din corp, devine dependent de ceilalți. Semnele vindecării arată că în acel timp și în acel loc, cineva l-a îngrijit. Cineva l-a spălat. Cineva l-a hrănit. Cineva din comunitate i-a purtat de grijă, până când piciorul s-a vindecat.

Da, e ceva să fii bun în ale cărților. E ceva să lași în urma ta artă. E ceva să fii într-o comunitate care e deprinsă în ale meșteritului de înaltă calitate. Dar dacă ai nimerit în comunitatea care are grijă de omul rănit, în comunitatea în care sufletele se vindecă, sigur nu vrei un loc mai civilizat.

La final de zi, cu cartea în mână sau punând-o din nou în bibliotecă, privind un tablou frumos sau uitând de el, cântând la un instrument muzical sau păstrând un moment când să auzi zumzetul liniștii... ținând cont doar de oamenii la a căror vindecare ai ajutat, te poți întreba: cât de civilizat am fost azi?

Zi după zi, ca niște piese de puzzle, dispar într-o mare cutie, spre a fi adunate și puse împreună. Apoi examinate. Timpul nu mai e tânăr. Firele de nisip din clepsidră sunt tot mai ușor de numărat. Vei fi mulțumit de autoportret?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu